четвртак, 26. март 2015.

Topaz



Topaz
BOJA   Zlatnozuta, smedja, plava, providan, crvenoruzicasta, zelena

IZGLED   Prozracani, spicasti kristali, obicno mali i fasetirani ili krupniji komad

UCESTALOST   Lako dostupan u secijalizovanim radnjama, crvenoruzicasti je redak

IZVOR   SAD, Meksiko, Indija, Australija, Juzna Afrika, Sir Lanka, Pakistan

OSOBINE   Topaz je blag, saosecajan kamen koji usmerava energiju ka mestu gde je najpotrebnija. Smiruje, isceljuje, stimulise, dopunjava energijom, motivise i poravnava meridijane tela. Topaz podstice istinu i prastanje. Pomaze da se osvetli staza, istice ciljeve i prodire u unutarnje instrukcije. Ovaj kamen donosi poverenje u univerzum, sto vam pre omogucava da "jeste", nego da "delate". Prevazilazi sumnju i nesigurnost. Treperava energija topaza donosi radost, velikodusnost, izobilje i dobro zdravlje. Tradicionalno je poznat kao kamen ljubavi i srece, doprinosi uspesnom ostvarivanju ciljeva. Podstice afirmacije i manifestaciju, kao i vizualizaciju. Kazu da fasete i zavrsetci topazovog kristala imaju i pozitivnu i negativnu energiju, kroz koju univeruzmu moze da se uputi zahtev, koji ce se manifestirati na zemaljskom nivou.
Odlican za ciscenje aure i za otpustanje, topaz otpusta napetost na bilo kom nivou i moze da ubrza duhovni razvoj, tamo gde je bio mucan.
Psiholoski, topaz vam pomaze da otkrijete sopstvena unutrasnja bogatstva. Cini da se osecate sigurnim u sebe i kao filantron, koji zeli da podeli svoju srecu, i siri radost svuda okolo. Negativnost ne opstaje u blizini veselog topaza. Ovaj kamen podstice otvorenost i iskrenost, samoostvarenje, samokontrolu i potrebu da razvijate unutarnju mudrost.
Mentalno, topaz potpomaze resavanje problema i narocito je koristan za one koji se bave umetnoscu. Pomaze vam da postanete svesni uticaja koji imate i znanja koje ste stekli kroz naporan rad i zivotno iskustvo. Ovaj kamen ima kapacitete  da sagleda i krupan plan i najmanju sitnicu, i da prepozna koliko su uzajamno povezani. Topaz podstice  izrazavanje ideja i prenosenje mudrosti.
Topaz je izvanredna emotivna podrska, stabilise emocije i cini vas prijemcivijim za ljubav iz svakog izvora.

LECENJE   Topaz moze da se koristi da iskaze zdravlje. Podstice varenje i bori se protiv anoreksije, obnavlja culo ukusa, jaca nerve i stimulise metabolizam. Sveti Hildegard od Bingena je preporucivao topazov eliksir za ispravljanje slabosti vida.

POLOZAJ   Prsti, solarni pleksus, ceona cakra. Postaviti ili staviti kako odgovara za isceljivanje. Eliksir moze da se nanosi na kozu.

ODREDJENE BOJE   Pored opstih svojstava, odredjene boje imaju dodatna svojstva

Plavi topaz, kada se stavi na grlenu cakru ili na trece oko, stimulise te cakre i verbalizaciju. Ovo je odlicna boja za meditaciju i povezivanje sa visim ja, podstice zivljenje u skladu sa licnim teznjama i stavovima. Ova boja povezuje sa andjelima istine i mudrosti. Pomaze da spoznate scenerije po kojima zivite i prepoznate gde ste odlutali od svoje sopstvene istine.

Providni topaz,  pomaze kod osvescivanjea misli i dela i karmickih efekata koje oni imaju. Potpomaze prociscavanju emocija i dela, pobudjujuci kosmicku svesnost. U isceljivanju, topaz otklanja ustajalu ili zaglavljenu energiju.

Zlatni topaz (imperijal topaz) deluje kao baterija, jer dopunjava duhovno i fizicki, jaca veru i optimizam. To je odlican kamen za svesno prikljucivanje najvisoj sili u univeruzmu i moze da se koristi za pohranjivanje informacija dobijenih na ovaj nacin. Podseca vas  na vase bozansko poreklo.
Imperijal topaz  pomaze kod prepoznavanja sopstvenih sposobnosti, izgradjuje motiv za priznavanje i privlaci ljude od pomoci. Ovaj kamen je koristan onima koji idu za slavom, zato sto daje harizmu i samopouzdanje zasnovano na sposobnostima ostajuci velikodusan i otvorena srca. Podrzava prevazilazenje ogranicenja, i pravljenje velikih planova. U lecenju, jaca celiske strukture i jaca solarni pleksus, koristan je za nervnu iscrpljenost i kod nedovoljnog iskoriscavanja hranljivih materija. Leci jetru, zucnu kesu, i endokrine zlezde.

Ruzicasti topaz je kamen nade. Polako slabi stare modele nezdravosti i rastvara otpor, krceci put blistavom zdravlju. Ovaj kamen vam pokazuje slice bozanskog

KOMBINOVANI KAMEN
Rutilski topaz je radak, ali je ekstremno delotvoran za vizualizaciju i manifestaciju. Ovo je odlican kamen za otkrivanje, koji donosi duboke uvide kada se ispravno isprogramira i privlaci ljubav, i svetlost, i zivot.






Нема коментара:

Постави коментар